Een bedrijfsfotoshoot: niet iedereen zal een gat in de lucht springen. Veel mensen vinden het spannend, soms zelfs zenuwslopend. Maar hoeveel weerstand je ook krijgt, laat je niet van de wijs brengen. Foto’s van jouw team, de werksfeer en identiteit van je bedrijf zijn écht belangrijk. En het goede nieuws: dat kan ook op een leuke, ontspannen manier.
Als fotograaf vind ik het ontzettend belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt en er op zijn of haar best uitziet. Ik leg je graag uit hoe jij ervoor zorgt dat iedereen op de dag van de shoot relaxed en goed voorbereid naar het werk komt. Ik zorg er persoonlijk voor dat de fotosessie soepel verloopt.
Hier volgen mijn 7 gouden tips om jouw team perfect voor te bereiden:
1. Duidelijk communiceren
Waarom laten we foto’s maken? Het klinkt als een open deur, maar als ondernemer heb jij er waarschijnlijk al heel goed over nagedacht. Grote kans dat je er niet met jouw medewerkers over gesproken hebt.
Zorg ervoor dat je team begrijpt waarom je een fotoshoot doet. Wat is het doel? Heb je een klein team, betrek ze dan in de keuzes die je maakt. Brainstormen over de mogelijkheden en neem deze ideeën mee naar de fotograaf. Bij grote teams is dat wellicht wat onpraktisch. Praat dan met elkaar over de boodschap die je met de foto’s wilt overbrengen. Wil je een professionele uitstraling? Of ligt de nadruk meer op een informele, gezellige sfeer?
Als iedereen weet wat de bedoeling is, kunnen collega’s zich veel beter voorbereiden en brengen ze bovendien de juiste mindset mee naar de shoot.
2. Goed afgestemde kledingtips
Kleding speelt een belangrijke rol bij het creëren van de juiste uitstraling. Het moet kloppen, maar jouw collega’s moeten zich vooral prettig voelen.
Geef je team duidelijke instructies over wat wel en niet geschikt is om te dragen. Wil je een casual, maar professionele sfeer uitstralen? Ga dan voor nette, comfortabele kleding. Heb je juist een formele uitstraling voor ogen, dan is een dresscode wellicht handig. Bijvoorbeeld business casual, of helemaal in bedrijfskleuren.
Zorg voor eenheid, maar geef waar mogelijk wel ruimte voor een persoonlijke stijl. Zo voelt iedereen zich fijn in de gekozen kleding en valt niemand uit de toon.
3. Ruimte voor spontaniteit
Je denkt waarschijnlijk heel goed na over de situaties die je wilt laten fotograferen. Maar vergeet niet: de magie gebeurt waarschijnlijk net daarvoor of daarna. Zelf heb ik altijd mijn camera in de aanslag voor het vastleggen van spontane momenten van interactie tussen collega’s. Dit levert vaak de meest verrassende foto’s op.
Het mooist en meest puur zijn mensen als ze zich niet bewust zijn van de camera. Van dat principe maak ik als fotograaf dankbaar gebruik. Naast de geplande foto’s leg ik altijd situaties vast die niet in het draaiboek staan. Doodnormale momenten waarvan je wellicht denkt dat ze er niet toe doen. Ik weet bijna zeker dat je hart juist van die foto’s een sprongetje maakt.
4. De juiste fotograaf
Mensen fotograferen is een echt vak. Niet elke fotograaf heeft daar dezelfde ervaring of vaardigheid in. Je kent vast het gevoel van ongemak voor de camera, zelfs als je normaal gesproken zelfverzekerd bent. Zodra er een camera op je wordt gericht, gebeurt er iets met je. Je wordt je enorm bewust van jezelf, je houding, je uitstraling. Soms is dat magisch, maar voor de meeste mensen juist heel ongemakkelijk.
Vooral bij teams wordt dat ongemakkelijke gevoel vaak versterkt. Misschien staan er collega’s te kijken. Je vraagt je af of je niet te hard lacht, of juist te serieus kijkt. Allerlei gedachten gaan door je hoofd.
De oplossing voor dit probleem is – heel verrassend – de fotograaf. Het is echt heel belangrijk om een fotograaf te kiezen die niet alleen technisch deskundig is, maar ook heel goed met mensen kan omgaan. Iemand die begrijpt hoe je collega’s kunt laten ontspannen terwijl ze voor de camera staan.
Zelf werk ik vaak met korte, speelse opdrachten of vragen. Op een subtiele manier leid ik de aandacht weg van mijn camera. Zo zorg ik ervoor dat een team niet continu in de ‘fotoshoot-modus’ zit. Ze zullen zich meer richten op het gesprek of op het beantwoorden van mijn vraag. Dit zorgt voor natuurlijke reacties, interacties en een echte lach.
In mijn fotosreportages zie je geen geforceerde poses of verplichte glimlach. Ik ga op zoek naar de dynamiek in een team en de persoonlijkheid van teamleden. Die leg ik op foto’s vast. Het is mijn verantwoordelijkheid dat iedereen er ontspannen en mooi op staat.
5. Alle tijd
Niemand wil zich gehaast voelen, zeker niet wanneer ze op de foto gaan. Een fotoshoot is een creatief proces. Soms kost het even tijd voordat we de juiste compositie hebben gevonden voor de verschillende beelden. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de tijd die je beschikbaar hebt voor de fotoshoot. Onder tijdsdruk een foto maken is nooit een goed idee.
Zeker bij een fotoshoot met meerdere mensen en verschillende achtergronden of situaties, kan het even duren voor alles is vastgelegd. Voldoende ruimte in je planning is dus essentieel.
Het helpt om van tevoren duidelijk met je team te communiceren hoeveel tijd je nodig hebt. Zorg dat er geen andere verplichtingen zijn zoals klanten die binnenlopen of afspraken van collega’s buiten de deur. Plan de fotoshoot dus ook liever niet na werktijd, als mensen eigenlijk naar huis willen voor hun gezin, huisdier of hobby.
Stem de beschikbare tijd goed af met de fotograaf. Dit draagt bij aan een vloeiend en prettig verloop van de shoot.
6. Laat iedereen stralen
Een fotoshoot is niet alleen een kans om je bedrijf vast te leggen, maar ook om ieder teamlid in de spotlight te zetten. Iedereen verdient het om stralend op de foto te staan. Zorg dat iedereen de gelegenheid krijgt om zich te laten zien op een manier die bij hem of haar past.
Het belangrijkste is dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Dit zorgt niet alleen voor mooie beelden, maar ook voor een gevoel van trots bij je team.
Laat je collega’s weten dat je het belangrijk vindt dat ze zelf blij worden van de foto’s. Daardoor zullen ze zich sneller verbonden voelen en meer vertrouwen hebben. Dit zorgt niet alleen voor mooiere foto’s, maar draagt ook bij aan de positieve energie en sfeer op de werkvloer. Zelfs in de periode na de fotoshoot.
7. Wees flexibel
Hoe goed je alles ook voorbereidt, elke fotoshoot geeft verrassingen. Soms maak ik de beste beelden op de meest onverwachte momenten. Wees bereid om je plan enigszins los te laten als dat nodig is en vertrouw hierbij op de fotograaf.
Als je merkt dat de kledingkeuze of achtergrond niet werkt zoals gepland, durf dan aanpassingen te maken en iets nieuws uit te proberen. Maak vooral gebruik van de creativiteit van de fotograaf. Zelf merk ik dat ik juist in die situaties de mooiste beelden maak.
Ik hou van improviseren en ben daarin ook goed getraind. Als iets niet loopt zoals we hadden gepland, bedenk ik ter plekke iets nieuws. Ik kijk met een frisse blik naar jouw bedrijf en werkplek en zie soms dingen waar jij zelf misschien ‘blind’ voor bent geworden.
Geloof me: samen komen we tot iets heel moois.
De gouden formule
Het maken van teamfoto’s hoeft echt niet ongemakkelijk te zijn. Met de juiste fotograaf en voorbereiding is het juist verrassend leuk! Zie je er toch nog een beetje tegenop, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag om jouw bedrijf en team op een ontspannen en mooie manier in de spotlights te zetten.
Samen zorgen we ervoor dat jullie echt kunnen stralen!